Werkgeversorganisaties over de grenzen heen tevreden over fusieplannen

Werkgeversorganisaties over de grenzen heen tevreden over fusieplannen

De verenigingen van havengerelateerde en industriële ondernemingen Gent (VeGHO-Voka) en Zeeland (Portiz) reageren positief op de intentieverklaring tot fusie van de Gentse haven met de Zeeland Seaports. De werkgevers zeggen niet verrast te zijn door de plannen. “Sinds enkele jaren wordt er projectmatig samengewerkt tussen de havenbedrijven van Gent en Zeeland Seaports”, klinkt het in een mededeling. “Zo onder meer op commercieel vlak tijdens buitenlandse beurzen en op het vlak van de maritieme verkeersafwikkeling.”

De twee verenigingen zien een aantal voordelen, zoals schaalvoordelen en kostenbesparende synergieën. “Het bedrijfsleven verwacht tevens een grote meerwaarde van een nauwere commerciële samenwerking. De gezamenlijke maritieme trafiek van Gent en Zeeland Seaports is vandaag zo’n 62 miljoen ton, waarmee de nieuwe entiteit de tiende haven van Europa zou worden”, onderstrepen ook de werkgevers. Ze zien bovenal ook een “veelzijdige” havenregio.

Ondanks de positieve noot, vragen de werkgevers tot aandacht voor enkele mogelijke knelpunten. “Zo zullen de betrokken overheden goede afspraken moeten maken over de investeringen in de betrokken havens. Een samenwerking mag er niet toe leiden dat aanleg- en dokrechten of concessietarieven verhoogd worden. Ook vraagt het Vlaamse en Nederlandse bedrijfsleven aandacht voor de ‘corporate governance’, met een goed evenwicht tussen publieke en private inbreng, en voor het belang van goede aanspreekpunten in de haven.” Ze steunen het onderzoek, uitgaande van een gelijkwaardigheid inzake aandeelhouderschap.

bron: Belga