Vlaanderen en Nederland halen banden aan in Gent

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een geplande fusie tussen de havens van Gent en Zeeland, meer samenwerking op het vlak van technologische innovatie en de uitwisseling van expertise rond deradicaliseringsprojecten in het onderwijs. Dat is een greep uit de resultaten van de derde Vlaams-Nederlandse top die vandaag in Gent is georganiseerd. Na twee eerdere toppen in 2011 en 2013 was het Oost-Vlaamse Gent vandaag het decor voor de derde Vlaams-Nederlandse top. Aan Nederlandse kant schoven minister-president Rutte, minister Schultz van Haegen en de staatssecretarissen Van Dam en Dekker aan. Aan Vlaamse kant tekenden naast minister-president Bourgeois ook ministers Crevits, Tommelein, Weyts en Muyters present.

Een van de meest in het oog springende punten was het - eerder al uitgelekte - plan van de havens van Zeeland en Gent om te fuseren. Daarnaast was er aandacht voor betere samenwerking rond technologische innovatie en de uitwisseling van good practices in het onderwijs. Zo stelde Vlaams minister Crevits een aantal Vlaamse deradicaliseringsprojecten voor aan haar Nederlandse collega Dekker.

Verder spraken Bourgeois en Rutte onder meer over hun visie op onder meer de Europese Unie en de Brexit. Volgens minister-president Bourgeois is alvast afgesproken om de onderlinge toppen nog meer "op te volgen en te monitoren". Volgens zijn Nederlandse collega Rutte waren de eerste toppen vooral gericht op het uitbouwen van relaties, maar kunnen nu al echte resultaten voorgelegd worden, verwijzend naar de fusieplannen tussen de havens van Zeeland en Gent. Hij onderstreepte het belang van grensoverschrijdende samenwerking. "Het gaat erom om op cultureel en economisch vlak dingen voor elkaar te krijgen. Er loopt misschien een grens, maar we zijn één regio."

bron: Belga