Straks ook agent zonder brevet van politieschool

Straks ook agent zonder brevet van politieschool

Ook zonder brevet van de politieschool moet het mogelijk worden om politieagent te worden, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Dat is een van de speerpunten in de hervorming van het politieonderwijs die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) voorbereidt. In zijn beleidsnota kondigt Jambon een grondige reorganisatie van het opleidingssysteem aan. Zo wil hij dat de tien politiescholen aansluiten bij het gewone onderwijs, wat het einde betekent van het principe dat je alleen met een brevet van de politieschool agent kan worden.

“Het probleem is nu dat dit brevet geen echt diploma is, en dus niks waard is op de rest van de arbeidsmarkt”, zegt de woordvoerder van Jambon. “En ook omgekeerd is het niet logisch: het is niet meer van deze tijd dat pakweg een diploma van een hogeschool niet volstaat om bij de politie te werken.”

Jambon heeft nu een werkgroep opgericht die onderzoekt hoe de politiescholen ingepast kunnen worden in het gewone onderwijs. Het doel is dat de politiescholen diploma’s kunnen afleveren die ook buiten de politie erkend worden. En omgekeerd moet het mogelijk worden om met een diploma van een hogeschool of universiteit bij de politie aan de slag te gaan, mits bijvoorbeeld een vervolmakingscursus.

Het grootste knelpunt in deze hervorming zal de betaling zijn. Wie nu aan de politieschool begint, wordt namelijk al vanaf de eerste dag door de politie betaald. De vraag is of dat kan blijven duren wanneer die opleiding tot bijvoorbeeld een bachelordiploma leidt, waarmee je even gemakkelijk bij een andere werkgever terechtkan.

bron: Belga