Saakasjvili treedt af als gebiedsgouverneur in Oekraine

door
Belga
Leestijd 1 min.

Gebiedsgouverneur Michail Saakasjvili (48) heeft uit protest tegen de slabakkende strijd tegen de corruptie in Oekraïne zijn ontslag gegeven. Onder de huidige omstandigheden zijn hervormingen onmogelijk, zei de vroegere Georgische president vandaag in Odessa. Saakasjvili, sinds mei 2015 op post, wijst met beschuldigende vinger vooral naar de pro-westerse presidnt Petro Porosjenko. Die steunt corrupte structuren in Odessa.

Saakasjvili werd pas 17 maanden geleden Oekraïens staatsburger. Eerder was hij president van de Zuid-Kaukasische republiek Georgië. Wegens zijn groeiende autoritaire politiek verloor de in de VS opgeleide politicus in 2013 echter de macht in het land dat streeft naar lidmaatschap bij de EU en de NAVO. In Georgië werd tegen hem een arrestatiebevel uitgevaardigd op verdenking van machtsmisbruik.

"Ik ben nog nooit zo vaak bedrogen", zei Saakasjvili in Odessa tijdens zijn verklaring bij zijn ontslagneming. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen, waren de jongste inkomensverklaringen. Daarin hadden Oekraïense ambtenaren cash geld, peperdure uurwerken en vastgoed voor een waarde van honderden miljoenen euro aangegeven.

Ook het lokale hoofd van de politie Georgi Lordkipanidse maakte zijn ontslag bekend. Hij motiveerde dit eveneens met groeiende onvrede over de regering in Kiev.

Bron: Belga