Rutte relativeert verlies van meerderheid in Tweede Kamer

De Nederlandse premier en VVD-leider Mark Rutte relativeert het feit dat hij de meerderheid in de Nederlandse Tweede Kamer kwijt is na het vertrek van Jacques Monasch uit de PvdA-fractie. “In de afgelopen vier jaar moesten we het nooit hebben van automatische meerderheden. In de Eerste Kamer hadden we überhaupt al geen meerderheid. Dit is een kabinet dat het moet hebben van de kracht van argumenten en dat zal de komende maanden nog meer gelden”, zo reageerde Rutte kort in de marge van de Vlaams-Nederlandse top in Gent. Door het opstappen van een parlementslid uit (de fractie van) de sociaaldemocratische partij PvdA heeft de rechtsliberale Nederlandse premier Mark Rutte maandag zijn meerderheid verloren in de Tweede Kamer, het “lagerhuis” van het Nederlandse parlement.
Jacques Monasch is niet alleen uit de fractie van Partij voor de Arbeid gestapt, maar ook uit de sociaaldemocratische partij zelf. Monasch blijft voorlopig wel in eigen naam in de Tweede Kamer zetelen.
Door het vertrek van Monasch heeft de coalitie van de rechtsliberale VVD van premier Rutte en PvdA formeel geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. De partijen beschikken nu samen nog over 75 zetels, precies de helft.

bron: Belga