Rapport Europese groenen: BASF ontweek 923 miljoen euro aan belastingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dankzij agressieve fiscale planning heeft de Duitse chemiereus BASF van 2010 tot 2014 923 miljoen euro aan belastingen ontweken. Dat staat in een nieuw rapport dat is opgemaakt in opdracht van de Europese groenen. In het 43 pagina's tellende rapport doet de Amerikaanse onderzoeker Marc Auerbach uit de doeken hoe BASF via agressieve taxplanning winsten verplaatst naar dochters in fiscaal aantrekkelijke landen en handig gebruikmaakt van de mogelijkheden die de fiscale concurrentie tussen Europese landen als België, Nederland, Zwitserland en Malta biedt.

De doelstelling van het rapport is niet om BASF aan de schandpaal te nagelen, zo stelt de auteur die eerder dit jaar ook al een rapport maakte over de belastingstrategie van de Zweedse meubelfabrikant IKEA. Wel wil hij licht werpen op de vele achterpoortjes en verschillen in Europese en nationale wetgeving "die praktisch garanderen dat multinationals agressieve strategieën voor het ontwijken van belastingen aannemen".

Voor België wijst het rapport op de notionele intrestaftrek, dat BASF een voordeel van 202 miljoen euro heeft geschonken en het effectieve belastingtarief deed dalen tot 1,29 procent. De Duitse gigant maakte ook gebruik van de zogenaamde overwinstrulings die de Europese Commissie begin dit jaar neersabelde. Voor de terugbetaling van die illegale staatssteun heeft BASF volgens het rapport vorig jaar 46 miljoen euro opzijgezet.

BASF lijkt echter vooral via Nederland zijn belastingfactuur aanzienlijk te kunnen verlagen. Daar genoot het bedrijf een effectief belastingtarief van 0,035 procent. Zo gebruikt BASF volgens het rapport Nederlandse holdings om belastingvrij dividenden uit het buitenland te ontvangen.

De publicatie van het rapport vindt plaats op de vooravond van een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën. Zij beraden zich dinsdag in Brussel voor het eerst over een nieuw voorstel van de Europese Commissie om de belastbare basis voor de vennootschapsbelasting te harmoniseren in de Europese Unie.

bron: Belga