Peshmerga bevrijden stadje Bashiqa nabij Mosoel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Koerdische Peshmergatroepen hebben vandaag het stadje Bashiqa in de omgeving van Mosoel uit de handen van de terreurorganisatie Islamitische Staat bevrijd, twee weken nadat de jihadisten werden omsingeld. De Peshmerga vielen het stadje vanuit vier richtingen aan. Hun stafchef, Jamal Imnaki, zei dat de Koerdische strijdkrachten het centrum van het stadje hadden ingenomen geholpen door luchtsteun van de door de VS geleide coalitie.

Bashiqa ligt 13 kilometer ten noordoosten van de oostelijke buitenwijken van Mosoel, aan de voet van een gelijknamige berg. Op die heuvel zijn ook Turkse troepen gelegerd, die lokale strijders opleiden. Er woonden vroeger voornamelijk leden van de religieuze minderheid van de Yezidi.

De Peshmerga ondervonden minder weerstand dan verwacht, ook al wordt vermoed dat een zestigtal IS-sluipschutters zich schuilhouden in de stad, aldus de lokale bevelhebber Muhannad Sinjari. De Koerden neutraliseerden elf bomauto's - een van de populaire wapens van IS - vooraleer ze erin slaagden hun doel te bereiken.

Het Iraaks leger, de Koerdische Peshmerga en lokale milities zijn drie weken geleden een grootschalig offensief tegen het IS-bastion Mosoel begonnen. Het gebied ten oosten van de grootstad is door de troepen grotendeels ingenomen. De verovering van Bashiqa is een van de laatste gevechten van de Koerdische eenheden, die bij de strijd om Mosoel zelf niet zullen ingezet worden.

De Iraakse premier Haider al-Abadi lanceerde midden oktober de herovering van de laatste Iraakse grootstad in handen van de jihadisten. Al-Abadi bracht zaterdag nog een bezoek aan de Koerdische president Massoud Barzani in zijn hoofdstad Erbil, om de betrekkingen tussen Bagdad en de Koerden te verbeteren. De controle over Bashiqa en een aantal andere gebieden rond Mosoel, waar vele christenen, Yezidi en andere minderheden woonden, was lange tijd een struikelblok tussen Bagdad en Erbil vooraleer de Islamitische Saat de regio in handen kreeg in 2014.

Bron: Belga