Nicaraguaanse president zoals verwacht opnieuw verkozen

Nicaraguaanse president zoals verwacht opnieuw verkozen

Ontslagnemend president Daniel Ortega wint de presidentsverkiezing van gisteren in Nicaragua. Met een vijfde van de stemmen geteld, heeft Ortega 71,3 procent van de stemmen achter zich gekregen. Verwacht werd dat Ortega voor de vierde keer verkozen zal worden tot president, aangezien de belangrijkste oppositiepartij niet mocht deelnemen aan de verkiezing. De oppositie, die had opgeroepen tot een boycot van de verkiezing, liet eerder op de dag al weten dat ze de uitslag van de verkiezing niet zal accepteren, omdat slechts weinig kiezers kwamen opdagen en de belangrijke partijen werden uitgesloten.

Volgens Violeta Granera van de oppositiecoalitie FAD, kwam minder dan 30 procent van de stemgerechtigden opdagen, wat volgens haar “de laagste opkomst is in de afgelopen 30 jaar”. Luis Callejas van de belangrijkste oppositiepartij CND, die niet mocht deelnemen aan de verkiezing, noemt de stemming “niet eerlijk of transparant”. “We vragen om de verkiezingen te herhalen, op een transparante manier, met eerlijke competitie en internationale, onpartijdige waarnemers”, zegt hij.

De verkiezingscommissie liet ondertussen weten dat de participatiegraad 65 procent bedroeg.

President Daniel Ortega leidt Nicaragua als een familiebedrijf. De patriarch tekent de grote lijnen uit, zijn echtgenote Rosario Murillo is regeringswoordvoerster en verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Zeven van zijn kinderen heeft de voormalige revolutionaire leider op topfuncties in de politiek, economie en media geplaatst. Voor zijn vierde ambtstermijn komt Ortega op met zijn echtgenote als vicepresident. Geruchten doen de ronde dat het 70-jarige staatshoofd zwaar ziek is. Indien hij het ambt niet verder kan uitoefenen, neemt volgens de grondwet de vicepresident zijn taken over.

bron: Belga