Marokko wil "natuurlijke plaats" in Afrika terugvinden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Marokko, dat zich momenteel probeert te herintegreren in de Afrikaanse Unie (AU), wil zijn "natuurlijke positie" in Afrika weer terugvinden. Dat zei koning Mohammed VI zondag, in zijn traditionele troonrede.

De troonrede vond uitzonderlijk in Dakar plaats, om de interesse van Marokko in het vasteland te benadrukken.

"Marokko is terug om zijn natuurlijke plaats in Afrika terug te vinden", zei de koning, die het Marokkaanse karakter van de Westelijke Sahara herbevestigde.

Nadat hij een eerbetoon hield aan Sengeal, "het land dat Marokko zo dierbaar is", zei de vorst zich tot zijn bevolking te richten "vanuit het hart van Afrika over het onderwerp van de Marokkaanse Sahara", en had hij het ook uitgebreid over zijn wil om Marokko te herintegreren in de Afrikaanse Unie.

De Marokkaanse vorst is momenteel bezig met een diplomatiek offensief op het Afrikaanse continent, met als grootste uitdaging de kwestie van de Westelijke Sahara. Die voormalige Spaanse kolonie wordt sinds 1975 bestuurd door Marokko, maar de onafhankelijkheidsbeweging Polisario eist de onafhankelijkheid en wordt daarin gesteund door Algerije.

In juli zei Mohammed VI dat hij zo snel mogelijk met zijn land wil terugkeren naar de Afrikaanse Unie, nadat het land de organisatie in 1984 verliet uit protest tegen de toetreding van de Arabische Democratische Republiek Sahara van Polisario.

Die terugkeer, die door een stemming moet worden goedgekeurd, resulteert in een machtsstrijd met Algerije. "Marokko heeft een overweldigende meerderheid om zijn plaats in te nemen in de institutionele Afrikaanse familie", verzekerde Mohammed VI.

Bron: Belga