Homoseksuele mannen zullen bloed mogen geven na twaalf maanden onthouding

door
Belga
Leestijd 2 min.

Homoseksuele mannen zullen in de toekomst bloed mogen geven als ze zich twaalf maanden hebben onthouden van seksuele contacten met andere mannen. Dat stelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voor in haar beleidsnota. Als de huidige levenslange uitsluiting opgeheven wordt, ziet het er niet naar uit dat de gestelde voorwaarden de LGBT-verenigingen naar de zin zullen zijn. Mannen die seks hebben met mannen worden als een hoog-risicogroep beschouwd en worden daarom permanent uitgesloten als donor van bloed en bloedbestanddelen. Volgens het Europees Hof van Justitie is zo'n totaalverbod op donatie echter niet aanvaardbaar wanneer er efficiënte technieken bestaan om ernstige bloedoverdraagbare infectieziekten op te sporen. Er zijn ook minder belastende methoden om de ontvangers van donorbloed een hoog niveau van bescherming te waarborgen, legt De Block uit.

Na een rondetafel over het thema en een advies van de Hoge Gezondheidsraad, heeft de minister nu het plan opgevat de wetgeving in 2017 te veranderen. Concreet wil ze de interpretatie die het EU-Hof aan de betrokken Europese richtlijn heeft gegeven in de wet opnemen. De levenslange uitsluiting zou als principe blijven gelden, maar op basis van een onderscheid tussen diverse vormen van seksueel risicogedrag zou een "zeer precieze tabel met tijdelijke uitsluitingen" worden ingevoerd.

Wat betreft de mannen die seks hebben met mannen (de zogenaamde MSM-groep) "zou de uitsluiting om bloed te doneren worden opgeheven na een abstinentie van MSM-contacten gedurende twaalf maanden", leest de beleidsnota. "Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de donatie van volbloed en van bloedbestanddelen." De minister zou de Belgische wetgeving daarmee op een lijn zetten met de wetgeving in onder meer Canada, de Verenigde Staten, Australië, Groot-Brittannië en Frankrijk.

De Waalse LGBT-koepelorganisatie Arc-en-Ciel stelt vast dat Maggie De Block "haar stilzwijgen doorbreekt", "maar de richting die schijnbaar wordt aangenomen, overtuigt absoluut niet". Zo zijn er ook landen die een abstinentieperiode van vier maanden hanteren na "risicocontacten", zoals Italië, of van zes maanden, zoals Spanje en Zuid-Afrika.

Arc-en-Ciel vraagt dat niet de seksuele oriëntatie, maar wel het risicogedrag het bepalende criterium zou zijn. Daarbij zou dan worden gekeken naar parameters als het aantal partners en contacten met een nieuwe partner. De koepel vraagt zich ook af wat de wetenschappelijke waarde is van de gehanteerde argumenten. Zo vindt ze dat het risico waarvan gewag wordt gemaakt overdreven is.

bron: Belga