Clinton zegt de “presidente van iedereen” te willen zijn

Clinton zegt de
Clinton zegt de "presidente van iedereen" te willen zijn

Aan het slot van een campagne voor het Witte Huis die de VS hebben gespleten, heeft de Democratische kandidate Hillary Clinton maandag gezegd presidente van iedereen te willen zijn. “Ik wil presidente van iedereen zijn, van hen die voor mij en van hen die tegen mij stemmen”, zei de vroegere First Lady. “De missie die mij wacht is het land weer samen te brengen.” Zij beschuldigde haar Republikeinse rivaal Donald Trump ervan met zijn retoriek de “breuken en verdeeldheid” onder de Amerikanen te hebben “aangezwengeld”.

De vastgoedmagnaat zelf zei op een verkiezingsbijeenkomst in Florida dat zijn overwinning “het einde” zal betekenen van het “corrupte establishment in Washington”. “Mijn contract met de Amerikaanse kiezer begint met een plan om komaf te maken met de corruptie van de regering en om ons land los te rukken – en snel los te rukken – van die drukkingsgroepen die ik zo goed ken.” Trump beschuldigde zijn rivale ervan “beschermd te zijn door een totaal vooringenomen systeem”.

De huidige Democratische president Barack Obama riep op een steunbijeenkomst voor zijn partijgenote de Amerikanen op: “doe voor Hillary wat u voor mij hebt gedaan”. “U hebt de kans de eerste vrouwelijke president te verkiezen”, lanceerde Obama voor aanhangers van Clinton die zijn campagneslogan “Yes We Can” scandeerden.

Bron: Belga