China verstrengt controle op het internet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Chinese Volkscongres heeft een nieuwe cybersecurity-wet aangenomen, waardoor de controle van de overheid op het internet nog verder toeneemt. De nieuwe wet stuit op heel wat kritiek van buitenlandse technologiebedrijven en overheden. Zij zijn bezorgd over de mogelijkheid die de Chinese overheid krijgt om hen te dwingen details over hun dataverkeer vrij te geven. De vrees bestaat ook dat het buitenlandse bedrijven moeilijker wordt gemaakt om zaken te doen in China, zogezegd in naam van de internetveiligheid. De nieuwe wet is vandaag goedgekeurd, maar treedt pas op 1 juni in werking. Het laat de Chinese overheid toe om in het geval van bedreiging van de nationale veiligheid, activa te bevriezen of andere bewaarmaatregelen te nemen, met name tegen hackers of terroristen. Maar omdat de wet zo vaag is, vrezen mensenrechtenorganisaties voor misbruik. Volgens Amnesty International worden internetbedrijven "de facto agenten van de staat".

Zhao Zeliang, directeur-generaal van het cybersecurity-bureau, verklaarde op een persconferentie dat het doel van de wet is om "de soevereiniteit van cyberspace te garanderen". Volgens hem is het niet de bedoeling om buitenlandse spelers het zwijgen op te leggen. "Een vooroordeel", klonk het. Maar toch wordt gevreesd dat Westerse bedrijven die hardware- en softwareoplossingen verkopen in China, onder de staatscontrole zullen vallen. Het vrijgeven van dataverkeer of van de broncode van hun producten, zet de deur open voor spionage en diefstal van intellectuele eigendom.

Sinds president Xi Jinping eind 2012 aan de macht kwam in China, werd de vrijheid op het internet alsmaar meer beknot. Er is heel wat censuur. Eén van de nieuwe maatregelen bijvoorbeeld is het verbieden van films die een bedreiging vormen voor de territoriale integriteit van China. Anderzijds zullen filmmakers die de socialistische waarden verspreiden, een voorkeursbehandeling genieten.

bron: Belga