China bant twee volksvertegenwoordigers uit parlement Hongkong

China bant twee volksvertegenwoordigers uit parlement Hongkong

China heeft twee recentelijk verkozen volksvertegenwoordigers, die ijveren voor de onafhankelijkheid van Hongkong, gebannen uit het parlement van Hongkong. Dat melden staatsmedia, die spreken van een initiatief dat de volharding toont in het verzet tegen de onafhankelijkheid van Hongkong. De kandidaten van Youngspiration worden gebannen voor hun weigering om trouw te zweren aan China en omdat ze hun eed door een nieuwe interpretatie van een artikel in de grondwet van Hongkong ook niet meer opnieuw afleggen.

Sixtus “Baggio” Leung Chung-hang en Yau Wai-ching pasten afgelopen maand de tekst van hun eedaflegging aan door naar China te verwijzen met een denigrerende term en door een banner te tonen met het opschrift “Hongkong is China niet”.

De permanente commissie van het Nationale Volkscongres keurde daarop een aanpassing goed van de interpretatie van wetsartikel 104 van de grondwet, aldus staatspersagentschap Xinhua. Een eedaflegging die de grondwet van Hongkong niet respecteert, “is ongeldig en mag niet opnieuw uitgesproken worden”, besliste het Volkscongres.

De constitutionele crisis en de aankondiging rond de inmenging van Peking heeft geleid tot grote manifestaties in de vroegere Britse kolonie, die nu een zogenoemde Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China is. De politie gebruikte pepperspray om de enkele honderden manifestanten, die probeerden de veiligheidszone te doorbreken rond de ambassade van Peking in Hongkong. Vanochtend blokkeerden duizenden manifestanten een politiekantoor om te protesteren tegen de inmenging van Peking.

Regeringschef van Hongkong Leung Chun-ying heeft ondertussen al verklaard dat hij de beslissing van Peking respecteert en dat hij de nieuwe interpretatie van het wetsartikel volledig zal uitvoeren. “De woorden en acties die (deze interpretatie) opzettelijk schenden, die de procedure van de eedaflegging niet volgen of die er gebruik van maken om het land en het Chinese volk te beledigingen en om de afsplitsing te promoten, moeten conform aan de wet gestopt worden”, zei hij.

bron: Belga