Beperkte interesse en weinig hoop op schadevergoeding in zaak Lernout & Hauspie

Beperkte interesse en weinig hoop op schadevergoeding in zaak Lernout & Hauspie

In de zaak Lernout & Hauspie (L&H) is de burgerlijke afhandeling van de fraudezaak rond het spraaktechnologiebedrijf vanmorgen gestart met beperkte interesse van de advocaten van benadeelden. Volgens de advocaat van Jo Lernout kan zijn cliënt onmogelijk schadevergoedingen betalen en hebben al verschillende gedupeerden afstand gedaan van hun vordering, terwijl Pol Hauspie verstek liet gaan. Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak.

Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding. Het Gentse hof van beroep wou chaos vermijden en had enkele regels vastgelegd. De eerste zitting vandaag is alleen een inleidingszitting. Er worden enkel partijen geregistreerd die bijgestaan of vertegenwoordigd worden door een advocaat. Er werden 150 advocaten verwacht, maar er daagde slechts een vijftal op.

Volgens verschillende advocaten is er nog weinig hoop op een schadevergoeding. Een reeks gedupeerden hebben al afstand gedaan van hun schadevergoeding, stelde Luc Gheysens, de advocaat van Jo Lernout. Pol Hauspie was niet aanwezig vandaag en werd ook niet vertegenwoordigd door een advocaat. Het Gentse hof van beroep stelde het verstek vast. Ook verschillende andere veroordeelden lieten verstek gaan.

bron: Belga