Aardbeving met magnitude van 5,3 in Oklahoma

In de zuidelijke Amerikaanse staat Oklahoma heeft zondagavond om 19.44 uur (maandag 02.44 uur Belgische tijd) een aardbeving plaatsgevonden van 5.3 op de schaal van Richter. Dat meldt het Amerikaanse geologisch instituut (UGSG). Het epicentrum van de beving bevond zich op een diepte van 6,1 kilometer, op 3 kilometer van de stad Cushing, 80 kilometer ten noordoosten van Oklahoma City. Inwoners in heel de staat lieten weten dat ze de aardbeving hadden gevoeld, en sommige bewoners maakten melding van schade, aldus de lokale nieuwswebsite News on 6. De beving was ook voelbaar in de naburige staten Missouri en Arkansas.
De politie van Cushing liet al weten dat er redelijk veel schade is, maar er zijn nog geen details bekend, aldus de Amerikaanse media. Volgens Fox News reageerde de politie ook op verschillende “medische oproepen”. Op sociale media zijn foto’s te zien van beschadigde gebouwen.
Vorige week vond in het noorden van Oklahoma nog een aardbeving met een magnitude van 4,5 plaats, met een epicentrum in de buurt van Pawnee, aldus persagentschap Associated Press.
Volgens wetenschappers is de sterke stijging van het aantal aardbevingen in de staat te wijten aan de ondergrondse opslag van afvalwater afkomstig van de olie- en gasproductie. De Oklahoma Corporation Commission heeft al enkele van die opslagplaatsen gesloten, en heeft ook bevolen de hoeveelheid afvalwater in de andere bassins te verminderen.

bron: Belga