Trump mag niet meer zelf tweeten

Republikeinse presidentkandidaat Donald Trump
AFP / D. Angerer

Vlak voor de verkiezingsdag hebben zijn adviseurs de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump verboden om nog te tweeten. Dat melden Amerikaanse media.

De berichten die de afgelopen twee dagen op het Twitterprofiel van Donald Trump (foto) verschenen, zijn voornamelijk dankwoorden aan zijn aanhangers en droge, informatieve mededelingen. Daarmee slaat de vastgoedmagnaat een heel andere toon aan dan gewoonlijk. Maar de tweets zijn niet van hem persoonlijk. Ze worden geschreven door zijn medewerkers.

Zo willen ze vermijden dat Trump in de laatste cruciale uren nog blunders begaat door ongenuanceerde berichten de wereld in te sturen. De vastgoedmagnaat haalt op Twitter regelmatig zwaar uit naar tegenstanders en critici. Die scherpe en soms beledigende tweets, die regelmatig in het holst van de nacht worden verstuurd, werken vaak contraproductief.

Nucleaire codes

Aftredend president Barack Obama greep meteen de kans om de spot te drijven met Trump. Volgens de president hadden zijn medewerkers te weinig vertrouwen in de zelfbeheersing van hun kandidaat. “Iemand die niet met een Twitteraccount kan omgaan, kan ook niet omgaan met nucleaire codes”, waarschuwt Obama.

Vandaag trekken de Amerikanen naar de stembus, maar pas morgenvroeg Belgische tijd weten we wie Obama opvolgt als president van de VerenigdeStaten.