Striptekenaar Marc Sleen is overleden

Striptekenaar Marc Sleen is op 93-jarige leeftijd overleden. Uit zijn brein en zijn pen ontsproten verschillende stripreeksen, maar hij werd vooral bekend met ‘De avonturen van Nero en Co'.
door
Liesbeth
Leestijd 3 min.

Het hiernamaals mag stilaan het wafelijzer beginnen opwarmen, want Marc Sleen komt eraan. De striptekenaar die internationale faam ontving voor zijn reeks over de familie van de prettig gestoorde Nero, overleed zondag bij hem thuis in Hoeilaart. Hij werd 93 jaar oud.

Krankzinning hoofdpersonage

De eerste passie van Marcel Neels, zoals de tekenaar echt heette, waren politieke cartoons, die hij vanaf 1944 tekende voor De Standaard. Al snel stortte hij zich op stripverhalen en in 1947 startte hij ‘De avonturen van Detectief Van Zwam'. In het eerste album van die reeks ontmoet het hoofdpersonage op het einde een krankzinnige man die denkt hij de Romeinse keizer Nero is. Et voilà, een ster was geboren.

De niet al te snuggere anti-held Nero nam in 1950 de centrale rol in de strip over en ‘De avonturen van Nero en Co' groeiden uit tot dé succesreeks van Sleen. De tekenaar kreeg zelfs een plekje in het Guiness Book of Records, omdat hij 45 jaar lang helemaal alleen aan deze serie werkte, tot in 1992. Vanaf dan nam hij Dirk Stallaert in dienst, die tekende de verhalen die door Marc Sleen bedacht werden.

Een laatste wafelenbak

Sleen stopte helemaal op 31 december 2002, een dag na zijn tachtigste verjaardag. Die dag werd, net zoals dat ook altijd in de strips van Nero gebeurt, afgesloten met een grote wafelenbak. Het was meteen ook het einde van de Nero-reeks, want Marc Sleen wilde niet dat iemand anders zijn werk verder zette. Tijdens zijn 58-jaar carrière werden zijn strips gekenmerkt door een volkse vertelstijl. Sleen verwerkte ook vaak de actualiteit in zijn strips. Door bekende politici te laten opdraven in zijn verhalen of door te verwijzen naar actuele gebeurtenissen.

De striptekenaar mocht tijdens zijn carrière tal van prijzen ontvangen. Er staat een standbeeld van Nero in Hoeilaart en van zijn fictieve zoon Adhemar in Turnhout. In 1997 sloeg koning Albert II Sleen tot ridder.

Een hommagealbum

Naar aanleiding van het overlijden van striptekenaar Marc Sleen brengt Standaard Uitgeverij een speciaal hommagealbum uit. Dat gebeurt volgens de uitgeverij op uitdrukkelijke vraag van Sleen. Het gaat om een versie van ‘Zilveren Tranen', het laatste album uit de Nero-reeks, aangevuld met persoonlijke getuigenissen en onuitgegeven illustraties. Sleen en zijn familie stelden het zelf samen.

«Marc heeft iets gecreëerd dat onze Vlaamse cultuur richting gegeven heeft. Hij heeft een stempel gedrukt op onze kunst, op onze fantasie en op onze humor», reageert Jeroen Overstijns, CEO van WPG Uitgevers België. De gemeente Hoeilaart opent een rouwregister.

Reacties op Twitter

 

Herinneringen aan stripauteur Marc Sleen en zijn verhalen. Oprecht medeleven en vele gedachten naar zijn vrouw en familie. pic.twitter.com/BkU7IWiTCE

— Belgian Royal Palace (@MonarchieBe) 7 november 2016

 

Op het einde zijn er wafels. Laat ons dat vanavond in heel VL op het menu zetten, uit immens respect voor Topkunstenaar #MarcSleen.

— Ben Weyts (@BenWeyts) 7 november 2016

 

als eerbetoon naar #marcsleen ga ik voor de rest van de dag mijn wafel houden.

— tom helsen (@detomhelsen) 7 november 2016

 

Marc Sleen overleden. Einde van een mooi verhaal. Moeten we nu geen grote wafelenbak organiseren? Sterkte aan familie en naasten.

— Wouter Beke (@wbeke) 7 november 2016