Drie technische krakken

Tara Janssens, 30 (links)
Onderhoudsmechanicus in opleiding bij VDAB

Wat is je job?
“Ik ben altijd lasser geweest en volg nu een opleiding onderhoudsmechanica bij VDAB in Vilvoorde. We krijgen elektriciteit, metaalbewerking, lastechnieken, mechanica… van docenten met ervaring in het bedrijfsleven.”

Wat vind je er leuk aan?
“Omdat ik voor een knelpuntberoep leer, hoop ik werkzekerheid te vinden, bijvoorbeeld in het productiebedrijf waar ik stage wil doen. Ik maak graag dingen. Ook thuis: een kapotte wasmachine, loodgieterij… als het moet aan de hand van YouTube-filmpjes.”

Wat is opmerkelijk?
“Ik was lasser in Antwerpen, maar vond moeilijk werk in de regio van Vorst. Veel bedrijven wilden me niet aanwerven omdat ze geen aparte kleedkamer en douche hadden voor vrouwen. Dat vind ik niet fair. Na de opleiding hoop ik snel te werken.”


Joeri Gelaude, 25 (midden)
Mecanicien in de afdeling Persen bij UNILIN

Wat is je job?
“Als mecanicien sta ik in voor het preventief onderhoud en los ik mechanische storingen op aan de productiemachines in de afdeling Persen. Op deze machines worden de tegenlaag, het papier met decor, een houtvezelplaat en een beschermlaag samengeperst tot laminaat.”

Wat vind je er leuk aan?
“Heel tof was dat ik snel intern kon overstappen vanuit een job die me minder lag naar deze job binnen de technische afdeling. Vandaag heb ik heel afwisselend werk, waarin ik elke dag bijleer van mijn collega’s en kan sleutelen aan machines.”

Wat is opmerkelijk?
“Ik was zelf echt onder de indruk van het productieproces. Voordien had ik er nooit bij stilgestaan op welke hoogtechnologische manier laminaat gemaakt wordt. Ook mijn familie trok grote ogen tijdens de laatste Open Bedrijvendag. Zo groot en sterk geautomatiseerd.”


Hans De Schinckel, 44 (rechts)
Sales manager infrastructuur bij Nexans

Wat is je job?
“Ik verkoop jaarlijks duizenden kilometers elektrische kabels met zeer uiteenlopende technische eisen aan bedrijven als Infrabel, MIVB, Eandis, Sibelga… Zo luister ik bij mijn klanten in België voortdurend naar hun noden, en tracht hen een Nexans-oplossing voor te stellen.”

Wat vind je er leuk aan?
“Ik ben industrieel ingenieur sterkstroom en vind het boeiend om de klant het perfecte product voor te stellen zodat hij koopt. Daarvoor overleg ik continu met klanten en onze fabrieken. Mijn uitdaging is een match vinden tussen technische eisen en haalbaarheid.”

Wat is opmerkelijk?
“In mijn domein worden de kabels vaak op maat gemaakt. Wanneer we de kabel niet in ons gamma hebben, ontwikkel ik die samen met de fabrieksingenieurs. Dat is precisiewerk. Het proces van eerste klantgesprek tot levering kan variëren van één maand tot één jaar.”