Tsjechische president vraagt ontslag van minister na ontmoeting met Dalai Lama

Een ontmoeting met de Dalai Lama kan de Tsjechische minister van Cultuur zijn job kosten. President Milos Zeman, die betere banden wil met China, vroeg zijn ontslag. Dat schrijft nieuwssite Parlamentni listy zondag. Zeman bekritiseerde minister van Cultuur Daniel Herman omdat hij de belangen van Tsjechië zou hebben geschaad door de Tibetaanse boeddhistische leider op het ministerie van Cultuur in Praag te ontvangen in oktober. De president zal wellicht ook een goed gesprek hebben met premier Bohuslav Sobotka vanwege het bezoek van de Dalai Lama. De Dalai Lama ijvert voor autonomie voor Tibet, dat China sinds 1950 bezet.
Het bezoek van de Dalai Lama aan Praag zette Tsjechische diplomaten ertoe aan om een gemeenschappelijke verklaring te schrijven over de “territoriale integriteit” van China en de “strategische samenwerking” van Tsjechië met het land.
De Dalai Lama bezocht vorige maand al Bratislava, waar hij de Slovaakse president Andrey Kiska ontmoette. De Chinese premier Li Keqiang annuleerde vervolgens bilaterale gesprekken met Slovakije tijdens een top in Riga.

bron: Belga