Strijd tegen IS – Offensief op Raqqa gestart: Washington “in nauw contact” met Ankara

De Verenigde Staten staan “in nauw contact” met Turkije om het offensief op de stad Raqqa te coördineren, het bolwerk van terreurgroep IS in Syrië. Dat zegt Amman Brett McGurk, de VS-gezant bij de internationale coalitie tegen IS. “We staan in nauw contact met onze Turkse bondgenoten. Daarom is de voorzitter van de gezamenlijke stafhoofden (de hoogste officier van het leger van de VS, nvdr), de Amerikaan Joseph Dunford, vandaag in Ankara”, zegt McGurk. De Verenigde Staten willen dat het offensief op Raqqa “zo goed mogelijk op elkaar is afgestemd”.
“We staan constant in contact met alle verschillende partijen”, zei McGurk. Hij gaf toe dat de situatie “complex is in Syrië”.
De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die het offensief leiden om Raqqa te heroveren op de jihadi’s, hadden eerder aangegeven dat Washington het ermee eens is dat Turkije geen rol speelt bij de operatie. SDF is een verbond van Koerdische, Arabische en Turkmeense strijders, gesteund door de Verenigde Staten.
Turkije is bezorgd dat de SDF te sterk zou worden, want ze worden gedomineerd door de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). Turkije beschouwt die als “terroristen” die aanleunen bij de Koerdische Arbeiderspartij, die de afscheiding willen van Turkije en al sinds 1984 in oorlog zijn met Ankara.

Bron: Belga