Scholen in New Delhi drie dagen gesloten door luchtvervuiling

Scholen in New Delhi drie dagen gesloten door luchtvervuiling
Scholen in New Delhi drie dagen gesloten door luchtvervuiling

De Indiase hoofdstad New Delhi heeft te lijden onder de ergste periode van luchtvervuiling in meer dan 15 jaar. Daarom hebben de autoriteiten een reeks noodmaatregelen aangekondigd. Zo zullen de scholen in de Indiase hoofdstad New Delhi gedurende drie dagen gesloten blijven. Alle bouw- en afbraakwerkzaamheden zijn vijf dagen lang verboden. Inwoners wordt aangeraden thuis te blijven en zoveel mogelijk van thuis uit te werken. Ook zullen de wegen met water worden besproeid om te verhinderen dat het stof opwaait.

De hoofdstad zit al een aantal dagen onder een dikke laag smog. De hoeveelheid fijn stof brak eerder deze week voor het eerst door de grens van 1.000 microgram per kubieke meter lucht, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een norm van 10 microgram hanteert. Momenteel worden nog waarden tussen 400 en 900 microgram per kubieke meter gemeten.

De vervuiling begon met de viering van het hindoefeest Diwali vorig weekend, die gepaard ging met het afsteken van miljoenen stuks vuurwerk.

New Delhi werd in 2014 door de WHO uitgeroepen tot de meest vervuilde stad ter wereld, onder meer door de uitstoot van de bijna 10 miljoen voertuigen die er rondrijden.

Bron: Belga