Radicale Koerdische groepering eist aanslag in Diyarbakir op

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Koerdische nationalistische militante groepering Koerdische Vrijheidsvalken (TAK) heeft de aanslag opgeëist met een bomauto voor een politiegebouw in Diyarbakir, een stad in het zuidoosten van Turkije. Dat blijkt vandaag uit een mededeling van de TAK aan het Koerdische persagentschap Firat. De aanslag werd eerder ook al opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS). De aanslag vrijdagochtend in de Koerdische grootstad Diyarbakir kwam enkele uren nadat elf volksvertegenwoordigers van de belangrijkste pro-Koerdische partij HDP werden opgepakt. Hij kostte het leven aan negen mensen, onder wie twee politieagenten. Daarnaast raakten ook meer dan honderd mensen gewond.

De aanslag werd door de Turkse premier Binali Yildirim vrijwel meteen toegeschreven aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Vrijdagavond werd de aanslag echter opgeëist door IS, zo berichtte het agentschap Amaq, dat als spreekbuis van de terreurgroep geldt.

Vandaag stelt de groepering Koerdische Vrijheidsvalken (TAK) dan weer dat een van hun leden, Kamal Hakkari, verantwoordelijk is voor de bomaanslag. De aanval was een wraakactie voor het "moorddadige beleid" en de "onverbiddelijke druk" van de regering op de overwegend Koerdische regio.

De TAK eiste eerder dit jaar in totaal al drie aanslagen op: twee in Ankara in februari en in maart (28 en 34 doden) en één in Istanboel op 7 juni (11 doden).

Bron: Belga