Offensief op Raqqa gestart

De Koerdisch-Arabische alliantie is vandaag gestart met het offensief op de Syrische stad Raqqa, de de facto hoofdstad van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ze krijgt daarbij luchtsteun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, waar ook België lid van is. “Het grote gevecht voor de bevrijding van Raqqa en zijn provincie is gestart”, zegt een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) vrijdag in Ayn Issa, een stad op 50 kilometer ten noorden van IS-bolwerk Raqqa. “We hebben internationale beloftes gekregen van steun tijdens deze operatie tegen Raqqa.”

Afgelopen donderdag was al bekend geraakt dat Turkije niet zou deelnemen aan het offensief. Dat werd nu opnieuw bevestigd: “De Syrische Democratische Strijdkrachten hebben een definitief akkoord bereikt met de internationale coalitie dat er geen rol zal zijn weggelegd in dit offensief voor Turkije of aan het land gelinkte rebellen.”

Midden oktober lanceerden de Iraakse strijdkrachten samen met Koerdische peshmerga al een offensief op het Iraakse IS-bolwerk Mosoel.

Bron: Belga