Chinese premier boos op Slovakije voor ontvangst dalai lama

Chinese premier boos op Slovakije voor ontvangst dalai lama
Chinese premier boos op Slovakije voor ontvangst dalai lama

De Chinese premier Li Keqiang heeft een ontmoeting met zijn Slovaakse collega Robert Fico geannuleerd, kennelijk omdat de Slovaakse president onlangs dalai lama ontving.
De Chinese regeringsleider zal zaterdag 16 november zijn collega’s van Centraal- en Oost-Europa ontmoeten in het Letse Riga. De regeringsleiders zullen het daar vooral hebben over handel.
Normaal gezien zou Keqiang in de marge van die top ook een bilaterale ontmoeting hebben met zijn Slovaakse collega Fico, wiens land momenteel de Europese Unie voorzit.
“China heeft de voor zaterdag geplande bilaterale bijeenkomst geannuleerd”, zo kondigde de Slovaakse regering volgens het lokale agentschap SITA aan.
De linkse premier Fico zei te betreuren dat hij “de schade die werd berokkend aan de Chinees-Slovaakse relaties moet herstellen”. Volgens hem deed de liberale president Andrej Kiska dat door op 16 oktober dalai lama persoonlijk te ontvangen in Bratislava.
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken zei toen dat de president de “sterke Chinese bezwaren tegen deze ontmoeting” niet had gerespecteerd.
China is tegen elke officiële ontmoeting met de spirituele Tibetaanse leider, die ervan beschuldigd wordt de onafhankelijkheid van Tibet te willen.
Ook het bezoek van dalai lama aan het Europese Parlement vorige week viel niet in goede aarde bij China, dat prompt waarschuwde van een verslechtering van de relaties tussen Europa en China.

Bron: Belga