Boekenbeurs – Koos Meinderts wint Boekenleeuw, Kitty Crowther Boekenpauw

De Boekenleeuw, de prijs voor het beste Nederlandstalige kinder- en jeugdboek, gaat dit jaar naar de Nederlander Koos Meinderts voor zijn boek “De Zee zien”. Kitty Crowther krijgt de Boekenpauw voor het mooist geïllustreerde werk “Mama Medusa”. Dat werd zondagavond bekendgemaakt op de Boekenbeurs in Antwerpen. Voor het eerst werd de wedstrijd voor de Boekenleeuw opengesteld voor Nederlanders. Meteen werden ook enkel noorderburen genomineerd. Het was Koos Meinderts die het van zijn drie landgenoten haalde voor het boek “De zee zien”, waarin wordt beschreven hoe het hoofdpersonage Jan van een schoorsteenpijp valt en sterft.
“Wie zonder veel opsmuk een verhaal kan schrijven dat de lezer bij de strot grijpt en dat nog lang nazindert, verdient de Boekenleeuw te winnen”, oordeelde de jury.
De Boekenpauw ging dit jaar naar Kitty Crowther voor haar werk “Mama Medusa”, over een moeder die haar kind leert loslaten.
“Crowther bezit de gave om een universeel thema uitermate authentiek te benaderen. De winnaar weet een uniek, licht bevreemdend samenspel van magie en realiteit te brengen, wat betovert”, luidde de commentaar over het litteraire werk.
Beide winnaars ontvangen een geldprijs van 2.500 euro en een trofee.
Op de 80ste editie van de Boekenbeurs werd zondag nog iemand in de bloemetjes gezet, met name een bezoeker van het boekenfestijn in Antwerpen. Het gaat om Luc Selleslagh uit Hofstade, dit jaar de 80.000ste bezoeker.

bron: Belga