Zo krijg je een oorwurm (en speel je hem opnieuw kwijt)

Ongetwijfeld heb je ooit al last gehad van een liedje dat dagenlang tussen je oren blijft spoken. Duitse en Britse wetenschappers hebben onlangs ontdekt waarom bepaalde deuntjes in je hoofd vastzitten. Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijk magazine Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts.

Om eerst te ontdekken welke nummers nu net oorwurmen zijn, werden meer dan 3.000 ondervraagd. Meer dan 1.558 liedjes werden genoemd, maar eentje stak erbovenuit: Bad Romance van Lady Gaga. De Amerikaanse popzangeres duikt nog twee keer op in de top tien, met Alejandro en Poker Face. De tweede stek is toepasselijk voor Can’t Get You Out of My Head van Kylie Minogue.

Dat vooral populaire nummers tussen de oren blijven spoken, is weinig verrassend. “We ontdekten dat liedjes die recent goed scoorden op de hitlijsten, vaak aangeduid worden als oorwurm”, aldus co-auteur Kelly Jakubowski bij The Guardian.

Om verder naar de structuur van een oorwurm te kijken, legden de onderzoekers 100 genoemde hits naast 100 ongenoemde. De liedjes werden gekoppeld op basis van populariteit en genre, zodat de onderzoekers de impact van de melodie konden achterhalen.

Drie belangrijke factoren kwamen bovendrijven: het tempo, de vorm van de melodie en een aantal unieke intervallen. Oorwurmen zijn hebben meestal een snel tempo en zijn upbeat. “We hebben de neiging om op te bewegen op een oorwurm”, verklaart Jakubowksi aan CNN. Het is niet toevallig dat lopers deze liederen vaak gebruiken.

Daarnaast zijn oorwurmen meestal eenvoudig van structuur en beschikken ze over een ritmisch patroon. Niet onbelangrijk is dat er bovenop die eenvoudige structuur toch onregelmatigheden zitten. Bovenop het doorsnee patroon, komen dan enkele verrassingen zoals een plotse sprong in toonhoogte. Dat maakt het lied catchy en uniek.

Jezelf ontwormen

De kans bestaat dat je sinds het begin van dit artikel in je hoofd zit met een oorwurm van Lady Gaga. Jakubowski gaf bij CNN te kennen dat er drie methodes zijn: het lied helemaal beluisteren, jezelf smijten op een ander nummer of alles gewoon zijn gangetje laten gaan.

“Vaak zit een lied vast in het hoofd van een persoon omdat ze niet meer weten hoe het afloopt”, verduidelijkt Jakubowski. Andere muziek opzoeken brengt natuurlijk het gevaar van een nieuwe oorwurm met zich mee. Al ontdekte de studie dat mensen vaak op zoek gaan naar een statig lied. Veel mensen haalden het Engels volkslied God Save the Queen aan als remedie tegen een oorwurm.