Rebellen rukken op naar Raqqa

IS-strijders tijdens een optocht in Raqqa in juni 2014
IS-strijders tijdens een optocht in Raqqa in juni 2014 (Foto AFP)

In Syrië zijn rebellengroepen gestart met de verovering van Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS). Ze krijgen daarbij luchtsteun van de internationale coalitie onder leiding van de VS, waar ook België lid van is.

“Het grote gevecht voor de bevrijding van Raqqa en zijn provincie is gestart”, zegt Jihan Cheikh Ahmad, een woordvoerster van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Het offensief kreeg de naam ‘Toorn van de Eufraat’. Volgens een SDF-commandante is de veiligheid van de inwoners de absolute prioriteit. Syrische burgers kregen de raad weg te blijven uit de gebieden waar strijders van de terreurorganisatie zitten.

De SDF bestaat uit Koerdische, Arabische, Assyrische en Turkmeense milities, waarvan de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) de grootste is. De rebellengroepen zijn de voornaamste partners van de Verenigde Staten in de strijd tegen IS.

Turkije

Donderdag was al bekendgemaakt dat Turkije niet zou deelnemen aan het offensief. Dat hebben de Syrische Democratische Strijdkrachten gisteren nog eens bevestigd. Turkije zou zelf ook niet staan springen om samen te werken met de YPG, omdat het niet wil dat er nog meer gebieden in handen van de Koerden terechtkomen.

Midden oktober startten Iraakse strijdkrachten samen met Koerdische peshmerga al een offensief in de Iraakse stad Mosoel, het grootste bolwerk van IS in Irak.