Mafia III probeert GTA naar de kroon te steken

Sinds 2002 hopen fans bij elke nieuwe episode van Mafia op een game die even goed is als GTA, wat betreft het reconstrueren van de hoogdagen van de Amerikaanse misdaad van de vorige eeuw. Tot nu toe stelde het resultaat altijd wat teleur. Kan Mafia III (XONE, PS4, PC) het tij eindelijk keren?

2K Games verlekkert ons al sinds augustus 2015 op Mafia III. We begonnen zelfs te hopen dat het een van de games van het najaar zou zijn. Maar al vanaf de eerste minuten wordt duidelijk dat ook deze aflevering niet aan onze hooggespannen verwachtingen voldoet. En dat heeft alles te maken met het technische aspect van het spel.

Bugs à volonté

Toen we de Xbox One-versie testten, bekroop ons het onaangename gevoel twintig jaar terug in de tijd te zijn gereisd, toen je een game probeerde te draaien op een pc die niet krachtig genoeg was. Resultaat: de bewegingen zijn niet vloeiend, het beeld schokt en de decors hebben moeite om correct in beeld te komen. Er zijn ook heel wat grafische bugs. Tijdens ons avontuur zagen we auto’s rijden met open deuren, vliegende auto’s of auto’s die aan de grond genageld stonden. Of erger nog: door sommige bugs moesten we bepaalde missies helemaal van voren af aan beginnen. Om nog maar te zwijgen van de artificiële intelligentie van je vijanden. Niet zelden maak je iemand koud zonder dat zijn handlanger enkele meters verder een vin verroert.

Puike soundtrack

Jammer, want Mafia III had het potentieel van een grote game. In 1968 keert Lincoln Clay terug naar zijn geboortestad New Bordeaux, een fictieve plek in New Orleans. Hij wil zijn criminele verleden begraven, maar net dan is hij de enige overlevende van een aanval door de Italiaanse maffia. Het begin van een verwoede vendetta. Tegen de achtergrond van de oorlog in Vietnam katapulteert Mafia III je 50 jaar terug in de tijd, naar een gewelddadige wereld waar racisme, corruptie en illegale handel welig tieren. De erg filmische regie en het scenario zijn uitstekend. En ook de soundtrack is om van te smullen, met meer dan 100 hits uit de jaren 60. Van Johnny Cash tot de Beach Boys en de Stones. Perfect om helemaal ondergedompeld te worden in de sfeer van de game.

Ondanks de vele zijmissies en de grote vrijheid wordt het spel al snel heel repetitief. Je moet het bijna altijd opnemen tegen een bende die een wijk controleert: zoveel mogelijk financiële schade aanrichten door haar alcoholvoorraad, productiemachines of winkels te vernielen, informanten ondervragen, luitenants vermoorden en uiteindelijk vechten tegen de grote baas.

Ondanks een matuur scenario, een unieke ambiance en een geweldige soundtrack is Mafia III ongetwijfeld de grootste teleurstelling van het najaar.

(tw)