Facebookvideo neemt weer miljoenen mensen in het ootje

Een live-video op Facebook van een man die een metershoge toren beklimt is meer dan zes miljoen keer bekeken. Alleen blijkt de video weer niet live te zijn. Sterker nog, de beelden zijn al enkele maanden oud.

De video werd donderdag door pagina’s als ‘INTERESTINATE’ en ‘USA Viral’ gedeeld onder het mom van iemand die een toren van 610 meter beklimt om een lamp te vervangen. De livestream nam zo’n vier uur in beslag en werd meer miljoenen keren bekeken, geliket en gedeeld.

Alleen was de video helemaal niet live. Volgens BBC News dateren de beelden uit september 2015, toen de KDLT-TV Tower in het Amerikaanse South Dakota geïnspecteerd werd. Dat Youtubefilmpje neemt slechts 18 minuten in beslag.

De tactiek van beelden te laten herhalen en opnieuw te delen via Facebook-live werd vorige week ook al toegepast. Toen deden beelden van ruimtewandelingen de ronde.

De nieuwe functie verwittigt alle volgers van een bepaalde pagina of persoon. Bijgevolg wordt er op deze manier snel heel wat belangstelling opgewekt. Dat heeft de opbrengsten van Facebook de hoogte ingejaagd. Successen zoals de moeder met het Chewbacca-masker zijn ook te danken aan de live-video’s van Facebook.