CD&V en Open Vld ruziën over alcoholplan De Block

Alcohol
Foto Pexels

“Een slag in het gezicht van één miljoen landgenoten met een alcoholprobleem”. Dat vindt CD&V van de manier waarop minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) haar alcoholplan verdedigde.

De minister werkt al een tijdje aan een plan om het alcoholmisbruik in ons land aan te pakken, maar haar voorstel kan niet bij iedereen op goedkeuring rekenen. Zo wil de minister alcohol niet uit de rekken van de tankstations halen, omdat ze “geen zin heeft in nieuwe faillissementen”, klonk het dit weekend. De uitspraak schiet in het verkeerde keelgat bij coalitiepartner CD&V.

“Het is een slag in het gezicht van de meer dan één miljoen landgenoten met een alcoholprobleem”, reageerde Kamerlid Nathalie Muylle (CD&V). “Van de minister van Economie kan ik nog aannemen dat hij de economische belangen vooropzet, maar voor een minister van Volksgezondheid is dat schandalig en onverantwoord”, aldus Muylle.

De christendemocraten pleiten voor een “geïntegreerde aanpak”. “Dat betekent inzetten op preventie en controle, maar evengoed op een beperking van het aanbod. Alle specialisten zijn het daarover eens. Als we geen beperkingen opleggen is het dweilen met de kraan open”, zegt het Kamerlid.

“CD&V bracht zelf bier op de markt”

De reactie kon niet op veel sympathie rekenen bij de Vlaamse liberalen. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten verklaarde in Het Nieuws op VTM ontgoocheld te zijn in CD&V. “Van een partij die zelf een biertje op de markt heeft gebracht, zouden we toch beter mogen verwachten”, aldus Rutten.

De gezondheidsminister stelt in haar plan gerichte acties voor. Met het invoeren van te algemene maatregelen worden ook mensen gestraft die één keer per week of zelfs per maand een fles wijn willen kopen voor een avondje met vrienden, vindt ze. “Terwijl negen op de tien mensen in ons land verantwoord omgaan met alcohol en geen schade berokkenen”, klinkt het.