Tienduizenden Israëli’s op jaarlijkse vredesmanifestatie om moord op Rabin te herdenken

Tienduizenden Israëli’s hebben zaterdag in Tel Aviv deelgenomen aan een jaarlijkse vredesmanifestatie. Die wordt georganiseerd voor de herdenking van de moord op de Israëlische ex-premier Yitzhak Rabin.
Volgens de organisatoren verzamelden 50.000 personen op het Rabinplein, volgens de media ging het om 20.000 personen. Rabin is de ondertekenaar van het Oslo-akkoord met de Palestijnen. Hij werd op 4 november 1995 vermoord door een fanatieke orthodoxe jood.
Voor het eerst in 21 jaar kon de bijeenkomst, waar voorstanders van vrede samenkomen met Palestijnen, bijna niet doorgaan. Het ontbrak aan middelen. De organisatoren kondigden daarom eerst aan dat ze geen podium op het Rabinplein zouden plaatsen.
Op sociale media werd de voorbije weken daarom opgeroepen tot een spontane betoging. Uiteindelijk besliste de Zionistische Unie, de oppositiepartij die de Arbeiderspartij en de medestanders van centrumpoliticus Tzipi Livni verzamelde, de avond te organiseren.
De bijeenkomst is officieel apolitiek, maar is niettemin verworden tot een bijeenkomst van vooral het zogenoemde vredeskamp in Israël, dat steeds kleiner wordt. “Het is triest dat de avond een politieke avond is geworden, maar we komen toch, want het doel is belangrijk: onze kinderen laten opgroeien in een beter land”, zei Ayelet Barak, die net als vele anderen met zijn jonge kinderen kwam opdagen.

Bron: Belga