Opnieuw tienduizenden op straat in Seoel tegen presidente

Opnieuw tienduizenden op straat in Seoel tegen presidente

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel zijn vandaag, volgens de organisatoren, ruim 100.000 mensen op straat gekomen tegen presidente Park Geun-hye. De politie houdt het op 40.000 mensen. Met de betoging, een van de grootste in Zuid-Korea in jaren, willen de Zuid-Koreanen hun ongenoegen laten blijken over de grote invloed die de dochter van een sekteleider op Park had. De presidente verontschuldigde zich al om haar vriendin en vertrouwenspersoon Choi Soon-sil toe te laten te wegen op toespraken en personeelsbeslissingen, alhoewel Choi geen officiële positie in de regering bekleedt. Ondanks de excuses blijven veel Zuid-Koreanen woedend over de geur van corruptie die aan Chois invloed blijft hangen. De vrouw wordt ervan verdacht dat ze haar relatie met Park gebruikte om zichzelf te verrijken.

Velen droegen vandaag affiches mee waarin Parks ontslag geëist werd. De optocht kwam tot dicht bij haar officiële residentie, maar die werd bewaakt door duizenden agenten.

In haar laatste verontschuldigingen, gisteren, zei Park bereid te zijn om vragen van de onderzoekers te beantwoorden. Ze ontkende wel onder de invloed van Choi – in de Zuid-Koreaanse media Raspoetin genoemd – deelgenomen te hebben aan een religieuze eredienst geïnspireerd op sjamanisme. Choi, dochter van de religieuze leider Choi Tae-min die na de moord op Parks moeder in 1974 haar mentor werd, zit sinds donderdag opgesloten.

De populariteit van Park zit intussen met 5 procent op een absoluut dieptepunt. Analisten achten het echter weinig waarschijnlijk dat Park ontslag neemt.

bron: Belga