Indonesische president legt schuld voor geweld tijdens betoging bij oppositie

Indonesische president legt schuld voor geweld tijdens betoging bij oppositie
Indonesische president legt schuld voor geweld tijdens betoging bij oppositie

De Indonesische president Joko Widodo heeft zaterdag politieke tegenstanders met de vinger gewezen voor het geweld dat vrijdag uitbrak tijdens betogingen in hoofdstad Jakarta. Duizenden moslims kwamen vrijdag op straat in Jakarta om de aanhouding te eisen van de gouverneur van de stad, Basuki Tjahaja Purnama. De gouverneur, beter bekend onder zijn Chinese bijnaam Ahok, ligt onder vuur voor opmerkingen die hij in september maakte en die sommige moslims als godslasterlijk beschouwen. “We betreuren wat ’s nachts gebeurd is, toen de betoging ontbonden had moeten worden maar betogers in de plaats daarvan rel begonnen schoppen”, zei Joko. “We zien dat het protest is gebruikt door politieke spelers die voordeel proberen halen uit de situatie.” De president riep de bevolking op kalm te blijven en zei dat dat de zaak rond Purnama, een belangrijke bondgenoot van Joko, snel en transparant onderzocht zou worden.
Een persoon overleed aan een astma-aanval na dat geweld. Het geweld begon toen de meeste van de naar schatting 100.000 betogers alweer naar huis vertrokken waren.
Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken liet al weten dat Joko’s trip naar Australië, die zondag zou starten, wordt uitgesteld.
In een video die op internet de ronde doet, zegt Purnama dat de tegenstanders in de voor volgend jaar geplande gouverneursverkiezingen een vers van de Koran gebruiken om kiezers te misleiden en te vermijden dat hij een nieuwe termijn binnenhaalt. Purnama werd in 2014 de eerste gouverneur van Chinese origine toen hij Joko opvolgde.

Bron: Belga