Chelsea Manning ondernam in oktober tweede zelfmoordpoging

Chelsea Manning, alias klokkenluider Bradley Manning, heeft in oktober een tweede zelfmoordpoging ondernomen in de gevangenis. Dat bericht de New York Times. Ze deed dat aan het begin van een week in eenzame opsluiting, als straf voor haar eerste poging in juli. Volgens de New York Times dateert de poging om uit het leven te stappen van 4 oktober. Op die dag startte de eerste dag van Mannings straf in eenzame opsluiting en dat zou haar niet op voorhand gezegd zijn.
“Ze is meermaals gestraft omdat ze probeerde te overleven en nu wordt ze herhaaldelijk gestraft omdat ze wil sterven”, zegt haar advocaat Chase Strangio. “Ik maak mij zorgen om de houdbaarheid van haar huidige situatie en haar vermogen om het hoofd te bieden aan de niet-aflatende misbruiken.”
In augustus 2013 werd Manning tot 35 jaar cel veroordeeld omdat hij 700.000 vertrouwelijke documenten aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks had doorgespeeld. Na een juridische strijd kreeg ze na haar veroordeling de toestemming om haar voornaam te veranderen, en om een hormonale behandeling te ondergaan om haar uiterlijk te veranderen. Maar tot midden september weigerde het Amerikaanse leger haar die behandeling te geven.

Bron: Belga