Brexit – Britse minister van Justitie verdedigt rechterlijke onafhankelijkheid na brexit-uitspraak

De Britse minister van Justitie Liz Truss heeft het Hooggerechtshof verdedigd na zijn beslissing over een brexit. Truss zegt dat de rechterlijke onafhankelijkheid “het fundament is waar ons recht op gebaseerd is”.
Truss reageert zo op de kritiek van sommige leden van de regerende Conservatieve Partij en van bepaalde media op de uitspraak. Het Hooggerechtshof oordeelde donderdag dat de Britse premier Theresa May eerst goedkeuring moet hebben van het parlement vooraleer ze onderhandelingen over een brexit opstart.
“De rechterlijke onafhankelijkheid is het fundament waar ons recht op is gebouwd. Ons rechtssysteem geniet veel respect in de wereld voor zijn onafhankelijkheid en onpartijdigheid”, zegt Truss. De minister wijst er ook op dat de regering in beroep gaat tegen de beslissing van het hof.
Conservatieve kranten waren vrijdag zeer kritisch voor de uitspraak. De Daily Mail kopte “Enemies of the people” (Vijanden van het volk, nvdr) over het Hooggerechtshof. The Telegraph sprak van “Judges versus the people” (Rechters versus het volk, nvdr).

bron: Belga