BK rally - Ier Craig Breen leidt na eerste dag

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 26-jarige Ier Craig Breen (Citroën DS3 R5) staat na de eerste dag van de rally van de Condroz aan de leiding. Hij heeft 17.6 voorsprong op zijn Franse teamgenoot Stéphane Lefebvre. Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) blijft netjes in het spoor van beide WK-rijders. De Oost-Vlaming volgt op 43.5 van Breen. Breen domineerde zaterdag de openingsfase en won vijf klassementsritten op rij. Cédric Cherain (Skoda Fabia R5), de winnaar van 2015, was de enige die het helse tempo van de Ier kon volgen. In de zesde rit nam Cherain de leidersplaats zelfs over. Breen moest achtervolgen, nam daarbij iets te veel risico en schoof in de achtste rit van de baan, waardoor hij tien seconden verloor. Nadien vergrootte Cherain stelselmatig zijn voorsprong tot 23.6, om dan in de laatste rit van de dag van de baan te gaan. Een doorboorde radiator zorgde ervoor dat Cherain moest opgeven.

François Duval (Hyundai i20 R5) en teamgenoot Guillaume Dilley (Hyundai i20 R5) vielen eerder al uit. Zij moesten hun wagen met een doorboorde carter aan de kant zetten. Een competitiedebuut in mineur voor de Hyundai i20 R5 in België. Kris Princen (Peugeot 208 R5) kreeg ook zijn deel van de pech, hij zit wel nog in koers, maar kijkt al tegen een achterstand van 2:10.7 aan. De Limburger ging in de derde rit van de baan, reed daarbij twee keer lek en kon maar één band vervangen omdat hij maar één reservewiel aan boord had. Noodgedwongen moest hij op de velg verder rijden. Nadien verloor hij nog eens een minuut met koppelingsproblemen.

De rally van de Condroz is de slotwedstrijd van het BK rally waarvan we sinds de rally van Ieper in juni de kampioen al kennen. Loix won toen zijn vierde titel en beëindigde zijn seizoen vorige maand in de East Belgian Rally. De Condroz rally kent zondag zijn ontknoping. Er worden dan nog acht klassementsritten gereden.

.

bron: Belga