Armand De Decker heeft wel degelijk rol gespeeld in Chodiev-affaire

door
Belga
Leestijd 1 min.

De ex-senaatsvoorzitter en minister Armand De Decker (MR) heeft wel degelijk een centrale rol gespeeld in de corruptiezaak rond de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev. Dat schrijven Le Soir en de kranten van Sudpresse zaterdag op basis van Belgische en Franse gerechtelijke documenten, waarin de naam van Armand De Decker verschijnt. Volgens de documenten zou De Decker op het kabinet van toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) samen met Chodievs advocaat Catherine Degoul bemiddeld hebben, om op vraag van de Kazakse miljardair met Belgische nationaliteit Patokh Chodiev de zogenoemde afkoopwet zo snel mogelijk door het parlement te loodsen. Twee dagen later werd het wetsvoorstel ingediend.

De druk om die afkoopwet erdoor te krijgen kwam er via Frankrijk. In ruil voor de verkoop van twee miljard euro materieel van Frankrijk aan Kazachstan, zouden mensen uit de omgeving van voormalig president Nicolas Sarkozy hun invloed aangewend hebben. Als advocaat zou De Decker hierin lobbywerk hebben verricht.

Voor zijn tussenkomst werd De Decker vergoed met ruim 740.000 euro voor 350 gepresteerde uren als advocaat, hoewel er daarvan nooit een ereloonnota is teruggevonden.

bron: Belga