Chauffeurs met mistlichten krijgen koekje van eigen deeg in China

Mistlichten
Foto Wiebo / Verkeerspolitie Shenzhen

De politie in het zuiden van China is het beu dat bestuurders hun mistlichten gebruiken wanneer het niet nodig is. Daarom krijgen overtreders nu een koekje van eigen deeg.

Het initiatief komt van de verkeerspolitie van Shenzhen. Wanneer ze iemand betrappen met onnodige mistlampen, krijgt de bestuurder een boete van 300 yuan (40 euro). Daarbovenop moet de overtreder een minuut lang naar mistlampen kijken. Dat maakte de politiedienst zelf bekend op het sociale netwerk Weibo. Het initiatief kan blijkbaar op bijval rekenen, want het verzamelde meer dan 90.000 likes.

Het is niet de eerste keer dat de verkeerspolitie van Shenzhen mensen zo een lesje leert. In 2014 gaven agenten overtreders dezelfde behandeling met mistlichten. Toen kwam er echter een storm van kritiek. Dit keer wordt de maatregel blijkbaar wel gesmaakt. Bij een bevraging stond gaf maar liefst 90% aan dat ze dit een goede straf vinden.

Politiediensten in China durven vaker naar alternatieve sancties te grijpen. In Xuzhou moeten voetgangers die roekeloos oversteken meteen les volgen. Pas wanneer ze slagen voor een test, mogen ze opnieuw beschikken.