Unia lanceert online tool om discriminatie op de huurmarkt makkelijker aan te tonen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia lanceert een online tool waarmee kandidaat-huurders die gediscrimineerd worden tijdens hun zoektocht naar een woning, dat zelf kunnen bewijzen. Dat meldt het centrum in een persbericht. Dergelijke test is volgens directeur Els Keytsman nuttig, omdat verhuurders nu veel bedekter discrimineren dan vroeger het geval was. De tool werkt op basis van scenario's die normaal gezien gevolgd worden in het contact tussen kandidaat-huurders en immokantoren of eigenaars. De potentiële huurders krijgen een standaardscenario voor iemand met een gelijkaardig profiel, maar dan met Belgisch klinkende naam. Als hun contacten met de huurder anders verlopen dan het geval is dan bij de huurder zonder migratieachtergrond, gaan de alarmbellen rinkelen.

Dat vermoeden van discriminatie is "heel belangrijk", zegt Keytsman, "want daardoor moet de eigenaar of makelaar zelf bewijzen dat hij of zij geen fout maakte en niet gediscrimineerd heeft".

Als er sprake is van eventuele huurdiscriminatie, wordt nog niet meteen naar de rechter gestapt, verduidelijkt Keytsman. "Op dat moment gaan we rond de tafel zitten om te zien hoe we een oplossing kunnen vinden. Dat gaat van bijvoorbeeld excuses naar het volgen van een opleiding tot het afficheren van een antidiscriminatiecharter in de kantoren en op de website. In uitzonderlijke gevallen, als niemand wilt meewerken, trekken we naar de rechter."

Unia kreeg vorig jaar 131 meldingen van mensen met een migratieachtergrond die bij het zoeken naar een woning discriminatie signaleerden. Het jaar daarvoor waren dat er 118. In 2010 kwamen er 122 meldingen binnen. "Deze cijfers illustreren niet zozeer een stijging of een daling van het fenomeen. Wel bewijzen ze dat het een hardnekkig en lastig te bestrijden probleem blijft, ondanks een goede antidscriminatiewetgeving. Met de resultaten van onze praktijktests in de hand zal het bestrijden eenvoudiger worden", besluit Keytsman.

bron: Belga