Race Witte Huis - Kerry naar Antartica tijdens Amerikaanse verkiezingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal niet in het land zijn wanneer zijn landgenoten volgende week naar de stembus trekken. Maandag vertrekt hij naar Antartica, zo deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag mee. Kerry zal maandag vanuit Washington vertrekken en donderdag op het McMurdo Station in Antartica aankomen. Van daaruit trekt hij naar het Zuidpoolstation Amundsen-Scott van de Amerikaanse regering.

John Kirby, de woordvoerder van het ministerie, ontkende dat Kerry's reis hem uit het land moet houden tijdens de presidentsverkiezing. Het waren de weersomstandigheden die de timing bepaalden, aldus Kirby.

Kerry zal in Antartica wetenschappers ontmoeten om het onderzoek naar klimaatsverandering te bespreken en zal het recent opgerichte Ross Sea Region Marine Protected Area bezoeken. Dat beschermde gebied is met een oppervlakte van 1,5 miljoen vierkante kilometer het grootste ter wereld.

Van Antarctica zal Kerry naar Nieuw-Zeeland reizen voor een ontmoeting met premier John Key en minister van Buitenlandse Zaken Murray McCully. Vervolgens gaat hij naar Oman om het conflict in Jemen bespreken, en daarna naar Verenigde Arabische Emiraten om verdere bilaterale gesprekken te voeren.

Voor hij naar Peru afreist voor de ministeriële bijeenkomst van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), zal hij deelnemen aan de klimaatconferentie in het Marokkaanse Marrakech (COP 22).

Op 18 november keert Kerry terug naar de Verenigde Staten.

bron: Belga