Quebec opent openbaar onderzoek naar afluisteren van journalisten

Quebec opent openbaar onderzoek naar afluisteren van journalisten

De regering van Quebec heeft donderdag gevraagd om een openbaar onderzoek te openen naar de berichten dat de politie in de Canadese provincie prominente journalisten zou hebben afgeluisterd en gevolgd. Die onthullingen leidden tot grote verontwaardiging in heel het land. De controverse begon maandag, toen de Franstalige krant La Presse berichtte dat de politie van Montréal de populaire columnist Patrick Lagace enkele weken lang had bespioneerd in 2016 om te weten te komen wie zijn bronnen binnen de politie waren. Volgens de krant had de politie minstens 24 bevelschriften verkregen om alle binnenkomende en uitgaande telefoongesprekken, sms’en en berichten op de smartphone van de journalist te observeren, en had ze de GPS op zijn toestel gebruikt om hem te volgen. Daarnaast zou ook een tweede journalist bespioneerd zijn door de politie van Montréal.
De provinciale politie van Quebec had daarop woensdag toegegeven dat ze in 2013 de telefoons zes onderzoeksjournalisten had afgetapt om hun bronnen te weten te komen rond een corruptieschandaal in de bouwindustrie in de provincie. Ze had daartoe de toestemming gekregen van de magistratuur. Die onthulling bracht de premier van van Quebec ertoe een onderzoekscommissie op te richten, die getuigen kan oproepen en publieke hoorzittingen mag organiseren.
De onthullingen zorgden voor een grote verontwaardiging in Quebec, de rest van Canada en ook buiten de landgrenzen.
De Canadese premier Justin Trudeau noemt de berichten over de spionage in Quebec “verontrustend”, omdat “de persvrijheid essentieel is voor een goed functionerende democratie”. Hij verklaarde echter ook dat hij van functionarissen van de federale en nationale politie, en van de inlichtingendiensten de garantie gekregen had dat er op federaal niveau geen journalisten werden bespioneerd.

bron: Belga