Nieuwe humanitaire pauze van start gegaan in Aleppo

Nieuwe humanitaire pauze van start gegaan in Aleppo
Nieuwe humanitaire pauze van start gegaan in Aleppo

In de felbevochte Syrische stad Aleppo is om 9 uur lokale tijd (8 uur Belgische tijd) een nieuwe humanitaire pauze ingegaan. Die werd door Rusland, een bondgenoot van het Syrische regime, woensdag afgekondigd. Het staakt-het-vuren zal tien uur van kracht zijn. De humanitaire pauze moet de rebellen die het oostelijke deel van de stad controleren de mogelijkheid geven om via corridors de stad te verlaten. Daarnaast zijn er ook corridors voorzien voor burgers. Gevreesd wordt dat die echter weer niet de mogelijkheid zullen krijgen om daarvan gebruik te maken. Op 22 oktober eindigde een drie dagen durend staakt-het-vuren nog zonder de beloofde evacuatie van burgers en humanitaire hulp.

Het kortstondige staakt-het-vuren werd door Rusland eenzijdig afgekondigd met de steun van het Syrische regime. De rebellen verwerpen het echter. “De wapenstilstand is één grote leugen”, zegt een woordvoerder van de rebellengroep Nur al-Din al-Senki. “Niemand vertrouwt het Russische en het Syrische regime.”

Aleppo is verdeeld tussen het regime en de rebellen. In het door de rebellen gecontroleerde oostelijke deel van de stad zitten 250.000 tot 300.000 burgers vast. Er dreigt voor hen een tekort aan voedsel, water, elektriciteit en geneesmiddelen. Rusland steunt het Syrische regime met luchtaanvallen.

Bron: Belga