"Met de pensioenen van de mensen speel je niet"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met de pensioenen van mensen speel je niet. Dat zegt Groen in een reactie op het voorstel van bevoegd minister ­Daniel Bacquelaine (MR) om werknemers de keuze te geven een deel van hun loon in een pensioenplan te storten. "In het belang van iedereen zou de regering haar koers moeten bijsturen", zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Bacquelaine legt in zijn nieuwe beleidsnota uit dat er vanaf 2018 een systeem komt om "op vrijwillige basis een aanvullend pensioen van de tweede pijler op te bouwen". Werknemers mogen dan zelf beslissen hoeveel de werkgever daarvoor mag inhouden van hun loon. De minister kreeg daarover in een opiniestuk al de wind van voor van de Academische Raad voor het Pensioenbeleid onder leiding van Frank Vandenbroucke. Die was van oordeel dat individuele beleggingen aanmoedigen niet thuishoort in een ­pensioenstrategie.

Ook Groen laat weten geen voorstander te zijn van de plannen van Bacquelaine. Volgens de partij zijn de ideologische keuzes die hij maakt niet zonder gevaar. "De zekerheid van het wettelijk pensioen wordt zo ingeruild voor de risico's van de financiële markten. Met de pensioenen van mensen neem je geen risico".

Groen wijst erop dat het regeringsbeleid hoe langer hoe meer afwijkt van het advies van experten. "Dit is geen gunstige evolutie. Academici schuiven een evenwichtige pensioenhervorming naar voor, maar de regering doet aan cherry picking en zet eenzijdig in op het aanvullend pensioen en langer werken, zonder zich te bekommeren om zware beroepen. Dat doet het draagvlak voor de pensioenhervorming geen goed", zegt Wouter De Vriendt.

"In het belang van iedereen zou de regering haar koers moeten bijsturen."

bron: Belga