"Huidig antiterreurbeleid is goede middenoplossing"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het huidige antiterreurbeleid van de Belgische regering is een "goede middenoplossing" tussen zwaar ingrijpen en respect voor mensenrechten. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens in een reactie op een rapport van Human Rights Watch dat kritisch is voor dat beleid. De ngo neemt in haar rapport onder meer het opsluiten van terreurverdachten in afzondering de korrel. De ngo lichtte in haar rapport verschillende antiterreurmaatregelen van de regering door en komt tot de vaststelling dat er ruimte is voor verbetering. Geens reageert vrijdag dat hij openstaat voor verbetering, maar hij wijst er de ngo op dat de wetgeving zoals die nu bestaat tot stand is gekomen met alle respect voor de privacy van de burgers en de bescherming van hun mensenrechten. Wat het antiterreurbeleid betreft, zegt de minister dat er deze zomer stemmen opgingen dat dit beleid nog niet ver genoeg ging. "Volgens HRW gaat wat we nu doen al te ver. Dit toont aan dat we tot een goede middenoplossing zijn gekomen."

De ngo neemt in haar rapport onder meer het opsluiten van terreurverdachten in afzondering de korrel. Gedetineerden worden in individueel regime geplaatst wanneer ze een gevaar betekenen voor interne of externe veiligheid, zegt Geens. Hij betwist dat de Belgische maatregelen in strijd zijn met de mensenrechten. Ook wie in afzondering opgesloten zit, blijft volgens de minister recht hebben op wat volgens de basiswet de rechten van de gedetineerden zijn. Zo hebben ze recht op een wandeling per dag, drie keer per week bezoek, twee uur sport, educatie en bibliotheekbezoek. "Een programma gericht op isolement hebben we niet. Dit is trouwens niet toegelaten. Gedetineerden worden onder individueel veiligheidsregime geplaatst, wat impliceert dat zij een regime op maat krijgen", luidt het in een antwoord van zijn administratie.

Tot slot wijst minister Geens nog op een positief punt in het rapport: "HRW gaf in het gesprek maandag aan dat ze verheugd waren dat de noodtoestand niet werd afgekondigd in België. Ze noemden dit een goede maatregel."

bron: Belga