Al-Shabaab blijft voornaamste bedreiging in Somalië

De islamisten van Al-Shabaab blijven de voornaamste bedreiging in Somalië, tegen een nationaal leger dat inefficiënt en gecorrumpeerd is. Ze zijn nog altijd in staat grote aanslagen in de regio te plegen. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van de Verenigde Naties. VN-experten menen in het rapport ook dat de corruptie in het land problematisch is. Ze hekelen ook lacunes in de toepassing van een embargo op wapens, dat gedeeltelijk is opgeheven in 2013.
Wel zien de experten vooruitgang in de controle op de uitvoer van houtskool, een van de voornaamste financieringsbronnen van Al-Shabaab. Zij “blijven de meest onmiddellijke bedreiging voor de vrede en veiligheid in Somalië”. “In weerwil van het officiële discours (…) zijn de veiligheidsomstandigheden in Somalië niet verbeterd”, stelt het rapport.
De islamisten “hebben operationele middelen bewaard om aanvallen van grote omvang uit te voeren op de contingenten van de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië (Amisom)”. Het gaat om contingenten uit Kenia, Ethiopië, Oeganda en Burundi.
Daarnaast stellen de deskundigen vast dat het vermogen van de groep om operaties op regionale schaal goed uit te voeren, verminderd is.
Het regeringsleger is dan weer ondermijnd door corruptie, vooral door oneigenlijk gebruik van internationale hulp, en omdat de nodige hervormingen niet zijn gebeurd. Volgens de experts stort het nationale leger bovendien waarschijnlijk in elkaar zonder de internationale steun.

Bron: Belga