Afghaans “meisje met de groene ogen” vrijgelaten in Pakistan

Afghaans
Afghaans "meisje met de groene ogen" vrijgelaten in Pakistan

Het Afghaans “meisje met groene ogen”, dat wereldberoemd werd door het portret op de cover van National Geographic, is na tien dagen in de cel in Pakistan opnieuw vrijgelaten. Dat zegt de Afghaanse ambassadeur in Pakistan, Omar Zakhilwal, op Facebook. Maandag zou ze al kunnen terugkeren naar haar thuisland, waar president Ashraf Ghani haar persoonlijk zal begroeten. Sharbat Gula werd vorige week gearresteerd omdat ze, zoals duizenden andere Afghaanse vluchtelingen in Pakistan, op frauduleuze wijze aan een Pakistaanse identiteitskaart zou zijn geraakt. De Amerikaanse fotograaf Steve McCurry had destijds in een kamp van Afghaanse vluchtelingen in Pakistan het pakkende beeld gemaakt van Sharbat Gula, met haar grote groene ogen die afstaken tegen haar rode hoofddoek. De foto werd in 1984 gepubliceerd en behoort tot de bekendste voorpagina’s van het Amerikaanse magazine. De adolescente werd een icoon van het Afghaanse volk, dat toen onder Sovjetbezetting leefde.

De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Chaudhry Nisar Ali Khan, had zondag verzekerd dat hij “deze zaak vanuit een humanitair oogpunt zou herzien”, waarmee hij liet uitschijnen dat Gula spoedig zou vrijkomen. Maar een rechter in Peshawar verwierp woensdag de voorwaardelijke vrijlating.

De Afghaanse ambassadeur in Islamabad, Omar Zakhirwal, vroeg de Pakistaanse premier Nawaz Sharif in te grijpen. Gula lijdt aan hepatitis en Kaboel heeft beloofd haar te helpen om naar Afghanistan terug te keren, zei Zakhirwal.

Pakistan is van plan de naar schatting 2,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen op zijn grondgebied terug te sturen naar Afghanistan, zeggend dat ze een “ondraaglijke” last voor de economie zijn geworden.

Bron: Belga