Advocaten ontkennen vermeende banden van Syrische familie met Assad

door
Belga
Leestijd 2 min.

De advocaten van de Syrische familie die met een visum naar België wil reizen, ontkennen dat de vader van het gezin zou werken voor het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad. Dat had de nieuwssite Newsmonkey vanmorgen geschreven. "Deze pogingen om onze cliënten te besmeuren zijn niet alleen onaanvaardbaar maar brengen hun leven direct in gevaar", zeggen advocaten Thomas Mitevoy en Mieke Van den Broeck in een reactie. De advocaten hameren op een snelle aflevering van de visa. Het Syrische gezin in kwestie is bevriend met een Belgische familie uit Namen. Die wil de moeder, vader en twee kinderen vanuit Syrië naar ons land halen, maar slaagt er niet in een humanitair visum los te weken bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Francken werd veroordeeld tot een dwangsom van 4.000 euro per dag dat het visum wordt geweigerd, maar houdt voorlopig voet bij stuk.

Op de nieuwssite Newsmonkey verscheen een artikel waarin staat dat de vader van het gezin, Mohammed Nahhas, "stevig in bed ligt met het regime van Assad". De man werkt bij de Kamer van koophandel in het Syrische Aleppo, dat Newsmonkey "een puur vehikel van het regime" noemt.

De nieuwssite schrijft daarnaast dat "uit de foto's van Nahhas op zijn Facebookpagina duidelijk blijkt dat hij een aanhanger is van Assad én dat hij weinig last heeft van de humanitaire crisis in zijn stad", omdat de man de laatste jaren verschillende keren naar het buitenland reisde en omdat er foto's te zien zijn van Nahhas op verschillende feestjes.

"Pogingen tot besmeuring die worden gebruikt om de grond van de zaak te verzwijgen", reageren de advocaten van het gezin. De man is volgens hen "nooit politiek actief geweest". Mitevoy en Van den Broeck benadrukken verder dat Nahhas wel degelijk "geschokt is door de oorlog die zijn land volledig verwoest" en dat ook de woning van het gezin vernield is.

bron: Belga