Vijf cultuurtips om de verveling te verdrijven

Bart ¨Peeters
Foto H. Van Beveren

CIRQ à ROMA van 4 t.e.m. 6 november in Borgerhoutcirq-a-roma
Mmm, de herfst, dat ruikt naar een vochtig bos en warme chocolademelk…  behalve dan in Antwerpen. Uit de omgeving van Borgerhout stijgt een heel ander aroma op, een CIRQ à ROMA: het is de geur van een smakelijk circusspektakel waar alles op een vrolijke manier in de soep draait. Een team van jongleurs, trapezisten en comedians steekt een wervelende show in elkaar, waar het Antwerpse theatergezelschap Laika vervolgens een heerlijk sausje overheen giet. Dat laatste mag je best letterlijk nemen. Theaterkok Peter De Bie van Laika schotelt in CIRQ à ROMA het publiek een halsbrekend menu voor, op maat van de circusartiesten én de toeschouwers. Vergeet van de spanning vooral niet te eten…

rode-hondRode Hond nog t.e.m. 6 november in Leuven
Wil je je kinderen een onvergetelijke herfstvakantie bezorgen? Dan zak je dit weekend af naar het festival Rode Hond. Het gezinsfestival palmt heel Leuven in: maar liefst 18 plaatsen heeft de Rode Hond gemarkeerd als ‘zijn terrein’. Opmerkelijk: het woonzorgcentrum Edouard Remy is dit jaar het festivalcentrum. Je kan er met het gezin én met de bewoners theatervoorstellingen bijwonen, ontdekkingstochten afleggen, lunchen met live pianomuziek, je haren laten knippen, bingo spelen, sporten… en veel meer. Rode Hond vindt dat alle kinderen het recht hebben om naar culturele activiteiten te gaan. Daarom zijn er ook een boel gratis dingen te doen. En er loopt zelfs een speciale solidariteitsactie: bij elke aankoop kan je een ticket van 6 euro  te schenken aan een kind in armoede.

 

Krikkrak

Krikrak nog t.e.m. 6 november in Brugge
Krikrak! Mondjes gaan dicht (van verwondering), deurtjes gaan wijd open, want tot het einde van de herfstvakantie gooien een heleboel Brugse cultuurhuizen met een wervelend gezinsprogramma de poorten open voor families. Je kroost kan er undercover agent worden in het Sint-Janshospitaal, als een echte archeoloog naar het verleden graven, terugreizen in de tijd of zelf een gedicht schrijven – kortom, alles uitproberen wat in het ‘gewone’ leven niet kant. Fantasie rules! De slothappening wordt een dansfeestje om U tegen te zeggen in het Brugse Concertgebouw.

 

Bart ¨Peeters
Foto H. Van Beveren

Bart Peeters – Solo en zonder plan op 5 & 6 november in Vilvoorde
Bart Peeters is zoals de wijn: met ouder worden wordt hij voller en rijper. De gekke spring in ’t veld van ‘Het Leugenpaleis’ en de fratsen met spitsbroeder Hugo Matthijsen heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een ontroerende en doorleefde performer die niet bang is om zich, ook solo, bloot te geven. In Kortrijk komt hij zelfs ‘Solo en zonder plan’, en dat mag je letterlijk nemen: hij start zijn concerten zonder vooraf bepaald plan, en twee lepels en een gitaar vormen zijn enige begeleidingsband. Er is enkel de garantie dat hij zich volledig zal laten gaan als muzikant en entertainer.

Boekenbeurs voor kinderen nog t.e.m. 11 november in Antwerpen
Niet alleen grote boekenwurmen zakken dit weekend af naar Antwerpen, ook voor de kleine lezertjes is de Boekenbeurs een feest. Mini en zijn ouders kunnen nog tot 11 november samen op jacht naar de gekste, mooiste, leerrijkste, fantastische kinderboeken, maar er is intussen ook heel wat te beleven. Vlieg en Iedereen leest organiseren er een zoektocht door de hallen. Handig, want de speurtocht brengt je meteen langs de kinderboekenstands en elke dag wint iemand een boekenpakket. Daarnaast is er de Live Lezershow, waarin Dimitri Leue, alias de Boek-King, een wervelende show over kinderboeken op het podium brengt. Je kinderen kunnen op de foto met Rikki en Bumba, Bat Pat of Maya de Bij. Wie het voelt kriebelen in de vingers maakt een heksenhoed of volgt gewoon een workshop Gruffalo-knutselen. Top!