Opnieuw bewegen met een staprobot

Dankzij drie staprobotten kunnen mensen met een gedeeltelijke of volledige verlamming van de onderste ledematen toch nog rechtstaan en stappen in het AZ in Herentals. Opnieuw leren stappen brengt hen weer in beweging, letterlijk en figuurlijk.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Half negen op een maandagochtend. Kristel en haar kinesist Kris Goos wandelen al driftig rond met een staprobot. Na een medische fout kwam Kristel vijftien jaar geleden in een rolstoel terecht, maar daar legt ze zich niet bij neer: "Vroeger was je veroordeeld tot een rolstoel en dat was het dan voor de rest van je leven. Gelukkig stapt men nu af van die gedachte. De staprobot is daar een mooi voorbeeld van."

Dankzij een samenwerking van AZ Herentals, Mobilab, Orthopedie Van Haesendonck en To Walk Again werd op de bovenste verdieping van het ziekenhuis in Herentals een tijdelijk postrevalidatiecentrum ingericht. Op dit moment komen er wekelijks 34 stappers naar het centrum, sommigen zelfs vanuit Ieper en Dendermonde. Daarmee zit het voorlopig aan zijn limieten, zowel op het vlak van beschikbaarheid van therapeuten als qua materieel.

Foto To Walk Again

De toekomst

"De bedoeling is om hier een kenniscentrum op het vlak van technologie voor mensen met een beperking uit te bouwen", legt kinesist Kris Goos uit. "Komend jaar wordt de volledige bovenverdieping van het ziekenhuis herbouwd en ingericht als een volwaardig postrevalidatiecentrum." Daarvoor zijn natuurlijk financiële middelen nodig en daar knelt het schoentje. "Het probleem op dit moment is dat we vooral aangewezen zijn op subsidiedossiers en fundraising", aldus de kinesist. Ondanks die beperkingen, heeft To Walk Again drie hoogtechnologische staprobotten in haar bezit, uniek in de Benelux.

Maar het draait niet alleen om de hoogtechnologische snufjes, benadrukt hij. "De doelstelling van het project is al die technologische vooruitgang te implementeren in de revalidatie. Daardoor gaan patiënten bepaalde bewegingen beter leren uitvoeren, wat hen kan helpen bij het functioneren in het dagelijkse leven." Daarnaast is het ook de bedoeling om de doelgroep te verruimen, door de technologie in vroegere revalidatiefasen aan te bieden. Zo kunnen naast mensen met een volledig letsel, ook mensen met een tijdelijk letsel, zoals een hersenbloeding, ervan gebruikmaken.

Fysiek en mentaal

Na Kristel is het de beurt aan Jimmy, die anderhalf jaar geleden een ongeluk had met zijn fiets. Voor hem is het nog maar de tweede keer dat hij met de staprobot op stap gaat. "Ik wil vooral gewicht verliezen en fitter zijn. Want ik zit nu de hele dag in een stoel." Na een uurtje heeft hij het stappen met de robot al aardig onder de knie. "Het is natuurlijk niet echt stappen, hé", verklaart Jimmy nuchter. "Maar ik vind het wel leuk. Het belangrijkste is dat ik me een stuk beter voel. Vanochtend had ik veel zenuwpijnen en dat gaat nu al veel beter." Voor Jimmy heeft de staprobot zijn therapeutisch nut al bewezen.

Naast het fysieke aspect, speelt ook het mentale een grote rol. "Leren om opnieuw actief te zijn, brengt ook andere dingen in beweging", legt Kristel uit. "Je krijgt opnieuw zin om te gaan werken, om deel te nemen aan het maatschappelijk leven en de integratie in het sociale leven verloopt makkelijker. Een gezonde geest in een gezond lichaam? Voor mij is dat een actieve geest in een actief lichaam.”

Foto Belgodyssee

Wie?

Dieter Peeters is 24 jaar en komt uit Antwerpen. Hij is afgestudeerd als Master in de Geschiedenis en volgt nu de opleiding tot Master in de Journalistiek aan de KU Leuven, campus Antwerpen.

Belgodyssee, een initiatief van VRT en RTBF, in partnerschap met het Prins Filipfonds, Metro en L'Avenir, bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de verschillende gemeenschappen van ons land. Heel concreet werken de jongeren in tweetalige duo's. Tijdens deze editie gaan ze op zoek naar de nieuwe vormen van leren. Dieter Peeters trok naar het AZ in Herentals.