Er is meer dan Hillary en Donald

Wanneer de Amerikanen op 8 november naar de stembus gaan, kiezen ze niet alleen een nieuwe president. Er zijn nog heel wat andere verkiezingen.

In de Amerikaanse Senaat zijn 34 van de 100 zetels verkiesbaar op 8 november. Het gaat om 24 Republikeinse en 10 Democratische senatoren. Volgens de New York Times hebben de Democraten maar liefst 60% kans om de meerderheid te veroveren. Daarvoor moeten ze vijf extra zetels winnen. De Senaat is sinds twee jaar in Republikeinse handen.

Het Huis van Afgevaardigden telt 435 zetels, die op 8 november allemaal te begeven zijn. In tegenstelling tot de Senaat, lijkt het voor de Democraten moeilijk om de meerderheid in het Huis te pakken te krijgen. Voor het Huis gelden er zeker 23 ‘battlegrounds’, zetels waarvoor strijd geleverd zal worden. Zelfs al winnen de Democraten die allemaal, dan komen ze nog niet aan de dertig die ze nodig hebben om de meerderheid in handen te krijgen. De Republikeinen hebben met 247 zetels in de meerderheid, terwijl de Democraten de resterende 188 zitjes hebben.

Gouverneurs

In twaalf staten en twee territoria zijn er ook verkiezingen voor een nieuwe gouverneur. In vier van de twaalf staten waar er nu verkiezingen zijn, is een Republikein aan de macht: Indiana, North Carolina, North Dakota en Utah. In acht van de twaalf zwaaien de Democraten de plak. Ook in de territoria Puerto Rico en Amerikaans Samoa zullen er op 8 november gouverneursverkiezingen zijn.

Gouverneursverkiezingen krijgen qua opkomst een stevige duw in de rug als er ook een zeer competitieve race naar het Witte Huis is en de kiezers lijken dan ook voor hun gouverneur over te hellen naar de partij van de nieuwe president. In de acht laatste jaren profiteerden derhalve vooral de Democraten van het samenvallen van beide verkiezingen.

Referenda

Verder kiezen de Amerikanen her en der op 8 november ook sheriffs, rechters en in sommige staten mogen ze ook hun mening geven over voorstellen allerhande. In totaal zijn er meer dan 150 referenda in 35 staten (zie hiernaast).